Katsumoto Saizen-serie ZDP Nakiri
Dubbelzijdig geslepen en gelamineerd (Sanmai) lemmet van roestvast staal met een kern van het zeer bijzondere Japanse ZDP-189 staal, één van de hardste staalsoorten om in keukenmessen te verwerken. Het lemmet is extreem dun en handmatig geslepen en heeft geen verdikkingen, wat het slijpen op Japanse waterstenen zeer eenvoudig maakt. Deze messen hebben een van de dunste snedes uit onze collectie. Samen met de gekozen staalsoort maken dit deze messen tot een van de allerbeste messen ter wereld. De snede is gekromd waardoor het perfect is voor wiegend snijden.
Het roestvrije kernstaal is gesmeed tussen twee lagen zachter staal, deze buitenste laag is met de hand gepolijst voor een gladde satijnen look en feel. Het zorgt er ook voor dat het kernstaal goed wordt beschermd tegen mogelijke beschadiging en oxidatie.
- Bladlengte: 180 mm
- Totale lengte: 335 mm
- Gewicht: 200 gram
- Bladdikte: 2,0 mm
- Staalsoort: kernstaal: Japans ZDP-189 staal (roestvrij) met 2 lagen staal (Warikomi gesmeed)
- Hardheid: 66 (Rockwell C)
- Handvat: achthoekig zwart/bruin donker pallisander handvat met zwarte G10 bolster (linnen micarta)
De corrosieweerstand van stalen messen wordt bepaald door vele factoren, waaronder gebruik en onderhoud. Staal met meer dan 11% chroom valt in de categorie RVS en is corrosiebestendig.
ZDP-189 - Het staal bevat maar liefst 3% koolstof (C), wat een van de belangrijkste elementen is die bijdragen aan sterkte en doorgaans wordt aangetroffen in hoeveelheden tot slechts 1% in andere soorten massief staal, terwijl het chroom (Cr) gehalte, dat corrosie voorkomt, bijna 20% bedraagt Het bevat ook 1,5% Tungsten (W), dat de slijtvastheid van staal aanzienlijk verhoogt, 1,3% Molybdeen (Mo), dat helpt om de sterkte en kracht van staal te behouden bij wisselende temperaturen, en 0,10% Vanadium (V), de belangrijkste element in toenemende staalsterkte.