Sakai Kikumori ‘Nihonkou’ 240 mm Gyuto SK5 63 HRC
De Nihonkou-lijn van Sakai Kikumori bestaat uit redelijk geprijsde, in de fabriek gemaakte messen van koolstofstaal met een koolstofgehalte van 0,95%, gehard tot ongeveer 63 HRC.
Dunne SK mono-stalen messen snijden zeer mooi met hun dunne profiel en zijn super gemakkelijk te slijpen en krijgen een mooie snede die goed vasthoudt. Ze zijn ideaal voor de professionele of thuiskok die op zoek is naar een geweldig werkpaard dat gemakkelijk te slijpen is.
Soms worden staalsoorten uit de SK-familie als inferieur beschouwd aan meer verfijnde Japanse koolstofstaalsoorten zoals shirogami of aogami. Bij het maken van enkele stalen messen heeft SK echter zijn voordelen. SK-staal roest langzamer dan veel andere koolstofstaalsoorten en heeft een goede taaiheid, wat een dun monostalen mes ten goede komt.
Dit is een niet-roestvrij koolstofstaal, er moet worden vermeld dat er extra zorg nodig is, het moet onmiddellijk na gebruik worden gewassen en gedroogd. Bij gebruik zal het een donkere patina ontwikkelen, maar eventuele oranje roest moet met een licht schuurmiddel worden verwijderd.